Sipariş listesinde ürün yok
9786257679305
825,00 TL
660,00 TL
-20%
Bu kitap, sığır yetiştiriciliği temel uygulamaları konusunda öğretim ve sürü yönetiminde kullanım amacıyla Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla 40 yıllık tecrübelerin, yapılan proje, makale, ve araştırmalarım ışığında derlenerek hayvansal üretimde çalışanların bilgisine sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Burada yer verilen her bir konu başlığının her biri özenle ve sahada görülen ihtiyaçlar, tarafıma ulaşan sorular göz önüne alınarak seçilmiştir. Buradaki her bir bölüm başlığı için bir uygulama kitabı, el kitapçığı hazırlamak da mümkündür. Benim bu kitabı hazırlamaktaki amacım, konunun tamamını detaylı olarak vermek değildir.
Amaç, konu ile ilgilenen çalışan ve çalışmayı düşünenlere bir yol haritrası, bilgi kaynağı hazırlamak ve gelecek çalışmalara temel oluşturmaktır. Gelecekte bu konuyu geliştirecek, genişletecek ve ekleyeceği bilgilerle ülke hayvancılığının ihtiyacı olan bilgileri sağlayacak araştırıcılara da rehberlik etmesi buradaki temel hareket noktasıdır. Bu düşüncelerle uzun yıllar önce başladığım bu çalışmamı ancak 2020 yılında tamamlamış oldum. Bu kitabın, sığır yetiştiriciliği sektörü ile bir şekilde bağı olan üreticilere, yetiştiricilere, lisans ve lisansüstü çalışma yapanlara, hayvan meraklıları ve hayvansal üretimle ilgilenen herkese yararlı olmasını dilerim.
Prof. Dr. Serap Göncü
İÇİNDEKİLER
Önsöz
Sürü yönetimi
Sürü yönetiminde karar ağacı
Sürü yönetim bileşenleri
Süt verimi
Sürü büyüklüğü
Otomasyon sistemleri
Sürü yönetim özet raporları
Sürü Kompozisyonu
Barınaklar
Sıcak stresi
Optimum çevre koşulları
Sürüde sıcak stres kontrolü
Sıcaklık stresine karşı önlemler
İşletme Özellikleri
Serinletme Sistemi Bileşenleri ve Çalışma Saatleri
Yağmurlama Başlıklarının Seçimi
Fan seçimi ve yerleştirilmesi
Fan tipleri
Diğer tip fanlar
Barınak çeşitleri
Süt Sığırcılığı İçin Gerekli Diğer Bölmeler
Aydınlanma Süresi ve Verimi Arası İlişkiler
Ahırlarda Aydınlatma
Ahırda gerekli ışıklandırma
Gerekli toplam lümen hesabı
Barınak Puanlama
Ahır koridorları
Alet Ekipmanlar
Sürü Mevcudu
İkame düvelerin temini
Sürü ayıklama oranı
Sürü yenileme oranı
Gruplama
İnekleri gruplama esasları;
Grup değişiklikleri
Gerekli bölmeler
Büyükbaş Hayvan Birimi (BBHB)
Buzağılar
Buzağı üretimi
Buzağı büyütme programları
Doğum bölmesi
Doğum
Güç Doğumlarda
Doğum Esnasında İneklerin Bakımı
Doğumdan Sonraki İlk Saatler
Doğum sonrası ilk bir hafta
Kolostrum ile besleme
Kolostrumun depolanması
Buzağı yetiştirme ilkeleri
Buzağılarda sıvı besleme dönemi
Süt İçme Refleksi
Kovadan Süt İçirme
İçirilecek Süt Miktarı
Buzağıların Sütten Kesilmesi
Buzağılara Kesif Yem Verilmesi
Buzağı Başlangıç Yemi
Süt ikame yemleri
Buzağılara Su temini
Buzağı barınakları
Buzağılarda sağlık Koruma
Buzağılarda gözlem
Düveler
Düve yetiştirme metodları
Düve yetiştirmenin ilkine buzağılama yaşına etkisi
Düve yetiştirmenin meme gelişimine etkisi
Düve yetiştirme sisteminin süt verimine etkisi
Sağmal inekler
Erken laktasyon dönemi
Orta Laktasyon dönemi
Kurudaki inekler
Kuruya çıkarma usulü
Boğalar
Boğaların aşımda kullanılması
Boğa aşım durağı
Boğaya ayrılacak inek sayısı
Boğa barınağı
Genç boğaların beslenmesi
Boğa Rasyonu Çinko Düzeyi
Pamuk Tohumu ve Ürünleri
Türkiye Yerli Sığır Irkları
Irklar
Yerli Kara Sığır
Boz Step ırkı
Doğu Anadolu Kırmızı Sığırı
Güney Anadolu Kırmızı Sığırları
Kilis ırkı
Yerli Sarı
Zavot
Kültür ırkları
Etçi ve sütçü inek tipi
Süt verim yönlerine göre ırklar
Jersey
Ayrshire
Süt tipi Shorthorn
Guernsey
Et verim yönlü ırklar
Aberdeen-Angus
Şarole
Brahman
Beefmaster
Braford
Brangus
Santa Gertrudis
Scotch Highland
Shorthorn
Abrak
İki Verim Yönlü Irklar
Devon
Red Poll
Pingazuer
Sağım
Sağım nedir
Laktasyon
Persistensi
Sağım mekanizması
Sütün tutulması
Kalan süt
Son süt
Elle sağım
Süt salma refleksinin başlatılması
Makinalı sağım
Sağım yerleri
Sağımhane kullanım etkenliği
Sağımhane Etkenliği
Sağım performansı
Sağımdan önce inekleri yıkama
Sağımcı sayısı
Sağım öncesi hijyen uygulamaları
Sağım süresi
Sağım başlıklarının kontrolü ve tekrar takılma süresi
Büyük sağım yerleri
Mastitis
Mastitis testi
Süt somatik hücre sayısı (SHS)
Elektronik somatik hücre sayımı
Somatik Hücre Sayısını Etkileyen Faktörler
Hayvana Yaklaşım
Güvenlik bölgesi
Sürü güvenlik bölgesi
Güvenlik bölge çapı
Denge noktası
Kör nokta
Sığır Tutma ve Bağlama
Küçük işletmelerde
Sığırın başından tutulması
Büyük işletmelerde
Numaralama
Numaralama yöntemleri
Geçici numaralama yöntemleri
Kalıcı numaralama yöntemleri
Sıcak-Soğuk dağlama
Metal kulak numarası
Plastik numara takma
Elektronik tanımlama sistemi
Sığırda Alınan Ölçüler ve Ölçüm
Ölçüm aletleri
Yükseklik ölçüleri
Genişlik ölçüleri
Derinlik ölçüleri
Baş ölçüleri
Uzunluk ölçüleri
Çevre ölçüleri
Ölçü alma zamanı
Tartım
Göğüs çevresinden canlı ağırlık tahmini
Kayıtlar
Gerekli defterler ve özelikleri
Süt Verimi
Kayıt Değerlendirme
İsveç Yöntemi
Hollanda Yöntemi
Vogel Yöntemi
Trapez Yöntemi
Süt Verim Kontrol Aralığı
Laktasyon Süresi Hesabı
Süt verimi Düzeltmeleri
Sağılır gün sayısı
Döl Verim Özellikleri
Döl Verimi
Üreme etkenliği
Buzağılama Aralığı
İnvolusyon süresi
Servis Periyodu
Buzağılama sonrası ilk tohumlama
Döl verimi
Döl Tutmama
Döl tutmama problemine etki eden faktörler
Kızgınlık Tespiti
Kızgınlık nedir
Kızgınlık belirtileri
Kızgınlık Gözlemi
Kızgınlık gözleminde dikkat edilecek noktalar
Kızgınlık gözleminde başarı
Kızgınlık tespitindeki hata kaynakları
Uygun Tohumlama Zamanı
Tohumlama metotları
Doğal aşım
Elde aşım
Serbest aşım
Yapay tohumlama
Düve Seçimi
Damızlık hayvan nedir
Damızlık değer hesabı
Gerçek verim kabiliyeti (GVK)
Genel yapıya göre puanlama
İneklerde Sütçülük Özellikleri
Doğrusal (Linear) Tanımlama
İşletmede İstenen Özellik Tespiti
Boğa Katalogları Kullanımı
Süt ırkı boğa katalogları
Yaş Tayini
Dış görünüşten
Boynuzlardan
Dişten
Boynuz Köreltme
Genetik yolla
Mekanik yöntemler
Tel ile kesim
Kimyasal yöntem
Burun Halkası Takma
Muşet
Boğaların gezdirilmesi ve bakıcıya alıştırılması
Kastrasyon
Burdizzo kerpeteni
Lastik halka (elastratör)
Kısa testis torbası metodu
Bıçak
Emasculatör
Kimyasal yöntem
Aşılar
Ayak problemleri
Topallık puanlama
Tırnak bakımı
Adım mesafesi
Tımar
Tımar etkileri
Tımar malzemeleri
Hayvanlarda tımar davranışı
Yemlik Puanlama
Yemlik puanlama
Yemlik puanlama zamanı
Yemlik puanlama
Vücut Kondüsyon Puanlaması (VKP)
Süt sığırcılığında
Süt sığırlarında VKP
Beside kesim olgunluğu
Etçi ırklarda vücut kondüsyon Puanlaması
Ultrason Yöntemi
Bilgisayarlı Tomografi (BT) Yöntemi
Canlı Hayvanda Karkas Kalite tespiti
Elektronik Et Ölçümü
40K (Potasyum-40) Yöntemi
Dilusyon (Seyreltme) Yöntemi
Bazal Oksijen Tüketimi ve Kreatinin Atılımı Yöntemi
Bioelektriksel Rezistans
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) Yöntemi
Görüntü işleme teknolojileri
Yağlanma İle İlişkili Bazı Kan Parametreleri
Kimyasal Analiz
Sağlıklı hayvan
Gözlem
İneklerde Stres Testi
Sığırda Fizyolojik Ölçümler
Nabız
Solunum
Vücut sıcaklığı
Diz ve Dirsek Lezyonları
Puanlama
Etkili faktörler
Boyun Ense Lezyonları
İnek Temizlik Puanı
Memedeki Tüylerin Kırkılması
Kuyruk Kesme
Rumen Doluluğu
Rumen Hareketleri
Geviş Getirme
Rumende Gaz Birikimi
Yabancı Cisim
Gübre puanlama
Gübre rengi
Gübre yoğunluğu
Gübre içeriği
Gübre değerlendirme
Gübrenin yıkanması
Süt Analizileri
Üretilen sütün kalitesi
Süt fiyatı tespitinde
Beslemenin takdiri
Örnek alma
Süt Kompozisyonu
Toplam bakteri sayımı
Somatik Hücre Sayısı (SHS)
Süt Asitliği
Alkol Testi
Alizarin Testi
Bromtimol Mavisi Testi
Kaynatma Testi
Turnusol Testi
Yüzde Asitlik (Laktik Asit Cinsinden) Testi
Soxhlet-Henkel (°Sh) Yöntemı
pH Testi
Sütün Yoğunluğu
Sütün Refraktometre İndisi
Yem analizleri
Kan Analizleri
Kan Alma
Kan alma damarları
Kuyruktan kan alma
Süt damarından kan örneği alımı
Bacaktan kan alma
Kan tüpleri
Örneklerinin saklanması
Depolama kayıpları
Yem İhtiyacı ve Depo Kapasitesi
Kurumadde
Silaj kalitesi
Balya Ölçü, Hacim ve Ağırlığı
Su gereksinmesi
Sığırların su içme davranışları
Su tüketimini etkileyen faktörler
Su temin yolları
Vücutta suyun kullanımı ve su kayıp yolları
Sığır su tüketim miktarları
işletme su gereksinmesi
Yetersiz su tüketimi etkileri ve belirtileri
Dikkat edilecek noktalar
Su tüketimi ve verim arası ilişkiler
- xviii -
İçindekiler
İneklere sağlanan suyun kalitesi
Suluk özellikleri
Ahırda Gübre Sorunu
Gübre işleme şekilleri
Sığır gübre miktarı ve özellikleri
Ahırdan gübre toplama
Biyogaz üretimi
Elektrik Kaçakları
Ahırda Elektrik Kaçağı Belirtileri
Muhtemel nedenler
Sinekle Mücadele
Sinek türleri
Sinek yaşam koşulları ve çoğalmaları
Sinekle mücadele yolları
Biyogüvenlik
İşletme kuruluşu
İşletme girişi
Taşıt sanitasyonu
Çalışanlar
Alet-ekipman temizliği
Hayvanların kontrolü
Yem ve yem depoları
Tesisler
Gübrelikler
Altlıklar
Ayak banyoları
Ölü hayvanlar
Atık ve atık maddeler
Komşular
ISBN | 9786257679305 |
Basım Yılı | 2020 |
Basım Sayısı | 1 |
Sayfa Sayısı | 734 |
Kitap Dili | Türkçe |
Yazar(lar) | Serap GÖNCÜ |
BISAC | TEC003020 |