Sizlere daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

Halk Sağlığı

Toplum Yönelimli Sağlık: (TOYS) Daha büyük görüntüle

Toplum Yönelimli Sağlık: (TOYS)

9786058044319

Ema Tıp Kitabevi

500,00 TL

400,00 TL

-20%


KDV Hariç: 400,00 TL

Türkiye Cumhuriyeti’nde 1923 yılında Refik Saydam’la başlayan ve önceliği bulaşıcı hastalıklarla mücadeleye veren sağlık sistemi, 1961 yılında çıkartılan "Sosyalleştirme” yasası ile yeni bir döneme girmiş ve bölge tabanlı örgütlenen Sağlık Ocağı modelini yaşama geçirmiştir. Sosyalleştirme yasasının mimarı ve aynı zamanda Türkiye’de halk sağlığının da öncülerinden olan Prof. Dr. Nusret Fişek’in en önemli özelliği, Türkiye’de ilk defa halk sağlığı ile birinci basamak sağlık hizmetlerini bir arada sunan entegre bir modeli (sağlık ocağı) yaygınlaştırmış olmasıdır. Bu yaklaşım aynı zamanda Türkiye’de halk sağlığı uzmanlık eğitiminin de temelini oluşturan ve tam olarak da bu kitapta anlatılmaya çalışılan Toplum Yönelimli Sağlık (TOYS) hizmetleri yönetiminin bir sistem olarak ülkenin tamamına yayılması hareketidir. Nitekim TOYS yönetiminin temel ilkeleri olan "belirlenmiş bir nüfusta, sağlık sorunlarının sistematik olarak tanımlanması ve birinci basamakta çözümler üretilmesi” yaklaşımı sağlık ocakları aracılığıyla Türkiye’nin Doğu illerinden başlayarak 20-25 yıllık bir süre içinde ülkenin tamamına yayılmıştır.

Ancak 1970-2000 arası yıllarda ülkemizin yaşadığı politik çalkantılar ve Sağlık Bakanlığı’nın özelleştirmeci ve kamu sağlık alanındaki yetersiz destek politikaları, 2000’li yıllarda bizleri bambaşka bir noktaya getirdi. "Sosyalleştirme” modelinin coğrafi olarak belirlenmiş bir sağlık bölgesinde öncelikli sağlık sorunlarına yönelik olarak kurgulanması yaklaşımı yerini 2005 yılından başlayarak bölge tabanlı olmayan bir aile hekimliği sistemine ve aile hekimlerinden oldukça kopuk bir Toplum Sağlığı Merkezi modeline (şimdilerde İlçe Sağlık Müdürlüğü) bıraktı. Dolayısıyla sağlık sistemimiz, yatay düzlemde birinci basamak sağlık hizmetleriyle halk sağlığı hizmetlerinin yeterince entegre edilemediği, dikey düzlemde ise birinci basamakla hastaneler arasında sevk ve entegrasyonun nerdeyse hiç uygulanamadığı, buna ek olarak 2011 yılından itibaren il ve ilçe düzeyinde iki-üç başlı dolayısıyla yönetimi oldukça zor, karmaşık ve verimsiz bir yapıya dönüştürüldü.

TOYS hizmetleri yönetim kitabı işte tam da bu noktada birinci basamakta sağlık hizmeti sunmaya çalışan İl-İlçe Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına yönelik bir rehber olarak hazırlanmıştır. Kitap akademik bir çalışma olmak yerine ülkemiz sağlık sisteminin birinci basamaktaki dinamiklerine halk sağlığı bakış açısıyla, toplum yönelimli olarak hazırlanmaya çalışılmıştır. Kuramsal olmaktan çok pratiğe odaklanmaya çalışan bir yönü vardır. Ancak ülkemiz sağlık sistemindeki hızlı değişimler bu kitap için de oldukça önemli bir dezavantajdır. Çünkü bugün İlçe Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı vi

Merkezi veya Aile Sağlığı Merkezi olarak bildiğimiz yerler yarın başka bir isimle (Sağlıklı Hayat Merkezi vb) veya başka bir görevle karşımıza çıkabilir. Aynen 2017 yılının son günlerinde Halk Sağlığı Müdürlüklerinin bir gecede "Başkanlık” adı altında isim değiştirmesi gibi. Ancak isimler ve sistemler değişse de birinci basamakta halk sağlığı bakış açısıyla, epidemiyoloji ve sağlık yönetiminin temel ilkelerini uygulamaya çalışan her sağlık personeli bu kitabı rahatlıkla kullanabilecektir.

TOYS hizmetleri yönetimi 2000’li yıllardan itibaren değişik kongre, sempozyumlarda birkaç günlük kurslarla değişik öğrenci gruplarına ve sağlık çalışanlarına aktarılmış, bu kitabın editörleri tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Halk Sağlığı Doktora Programında ders olarak verilmiş ve Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında tıpta uzmanlık eğitiminde tüm halk sağlığı araştırma görevlilerine 2006 yılından itibaren standart bir eğitim olarak sunulmuştur. TOYS uygulaması 2007 yılında İzmir’de aile hekimliği modeline geçildikten ve Narlıdere Eğitim, Araştırma ve Sağlık Bölgesi kapatıldıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında intern doktorların eğitiminde 4 haftalık bir kurs olarak uygulamaya konulmuştur. Bu kurslar 12 yıldır başarıyla sürmektedir. Dolayısıyla bu kitapta yaklaşık 20 yıldır süregelen tüm bu uygulamaların bir özetini bulmuş olacaksınız.

Bu süreçte bizlere fikirleriyle ufuk açan ve ilham veren öğrencilerimize, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın TOYS eğitimlerinde intern doktorlara danışmanlık yapan tüm öğretim üyesi ve araştırma görevlilerine, Narlıdere, Balçova, Güzelbahçe, Konak ve Gaziemir İlçe Sağlık Müdürlükleri çalışanlarına, intern eğitimi sorumlularına, kurum yöneticilerine ve TOYS eğitimini Türkiye’de başlatarak bu konuda bizimle bildiklerini paylaşan, her aşamada bizlere yardımcı olan ve bu kitabın önsözünü de yazarak bizleri onurlandıran Kudüs Hadassah Halk Sağlığı Okulu emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. Jaime Gofin ve Prof. Dr. Rosa Gofin’e büyük bir teşekkür borçluyuz.

Bu kitabın halk sağlığı uzmanları başta olmak üzere sahada çalışan tüm sağlık personeline yardımcı olması dileğiyle…

Bülent Kılıç, Belgin Ünal

Editörler

Ekim 2019 / İzmir

ISBN9786058044319
Basım Yılı2019
Sayfa Sayısı275
Yazar(lar)BÜLENT KILIÇ , BELGİN ÜNAL

Yorum Yaz

Toplum Yönelimli Sağlık: (TOYS)

Toplum Yönelimli Sağlık: (TOYS)

Yorum Yaz