Halk sağlığı hastalıkları önleme yaşamı uzatma ve sağlığı geliştirme bilim ve sanatıdır. Halk sağlığının en önemli prensibi şudur “Sağlığı korumak tedavi etmekten daha kolaydır daha ucuzdur ve daha üstündür.”
Halk sağlığı işler güzel gittiği sürece gündeme gelmez. Ne zaman ki işler aksar veya hastalıklar ortaya çıkarsa halk sağlığı gündeme gelir ve önemi anlaşılır.
Halk Sağlığının amacı sağlığı korumak ve geliştirmektir. Halk sağlığına ait yaklaşık 29 bilim dalı mevcuttur sağlık yönetimi sağlık eğitimi ana-çocuk sağlığı beslenme biyoistatistik epidemiyoloji çevre sağlığı yaşlı sağlığı okul sağlığı iş sağlığı ve güvenliği turist sağlığı bunlardan bazılarıdır.
Klinikte ve hastanede çalışan sağlık personeli hastaları iyileştirmeye çalışırken halk sağlığı çalışanları sağlığı korumak hastalıkları önlemek ve sağlıklı yaşam için uğraşırlar. Bir klinisyen hekimin başvuran hastayı tedavi ettiği gibi halk sağlığı da toplumdaki sağlık sorunlarının tedavisini yapan bir tıp alanıdır. Halk sağlığı tıbbın “kurmaylık” alanıdır ve tıp bilimlerinin yaklaşık yarısını teşkil eder.
Halk sağlığı çalışmalarıyla insanlar artık günümüzde daha uzun ve daha sağlıklı yaşamaktadırlar. Ortalama yaşam süresi günümüzde doksanlı yaşlara çıkmıştır. Sağlıklı yaşlanma çalışmaları bütün ülkelerin gündeminde önemli yer işgal etmektedir.
Günümüzde kanserler ve kalp damar hastalıkları önem kazanmışken bir taraftan da bulaşıcı hastalık salgınları kendini zaman zaman hatırlatmaktadır. Su ve gıda güvenliği her geçen gün bozulmakta ve sağlıklı su ve gıdaya ulaşmak güçleşmektedir.
Halk sağlığı teorik eğitimi evrenseldir ancak uygulamaları yereldir. Topluma culture sisteme ve coğrafyaya göre değişiklikler gösterir.
Bu nedenle biz de ülkemizdeki toplum yapımıza kültürümüze sağlık sistemimize ve ülkemizin iklim ve coğrafik yapısına uygun olarak hazırladığımız bu halk sağlığı uygulama kitabını akademik dünyanın hizmetine sunuyoruz.
Bütün bu söylenenlerden sonra insanlığın mutlu sağlıklı ve uzun bir ömür sürebilmesinin yolunun halk sağlığı hizmetlerinden geçtiği anlaşılmaktadır.
ISBN | 9786053355779 |
Basım Yılı | 2020 |
Sayfa Sayısı | 112 |
Yazar(lar) | Dr. Öğr. Üyesi Turgut Şahinöz |