Sipariş listesinde ürün yok
9786057324085
Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları
280,00 TL
Yaşam sahip olduğumuz en kıymetli değerdir ve ondan vazgeçmek isteyen insanlar herhalde büyük bir acı ve çaresizlik içinde olmalıdır. İntihar hiçbir zaman herhangi bir sorunun çözümü için makul bir alternatif değildir. Çoğu kez ağır psikiyatrik hastalıkların ya da kriz durumlarının trajik bir belirtisi olarak ortaya çıkan intihar davranışları ile mücadele etmek zorundayız. Çünkü intihar erken ölüme, uzun süreli sakatlığa, üretkenlik kaybına, sağlık maliyetinde artışa neden olur; bireyler, aileler ve toplum üzerinde kalıcı olumsuz etkiler yaratır.
Türkiye Psikiyatri Derneği’nin öncelikli hedeflerinden biri ulusal intiharı önleme stratejileri geliştirmektir. Derneğimizin Krize Müdahale ve İntiharı Önleme Çalışma Birimi tarafından hazırlanıp yayına sunulan ‘İntiharı Anlama ve Müdahale-Temel Kitap’ı oldukça kapsamlı, iyi bir eğitim ve başvuru kaynağıdır. Bu kitaba gösterilen yoğun ilginin yanı sıra, son dönemde ülkemizde intihar davranışlarında görülen artış, hekimlerin anlık gereksinimlerini karşılamak için pratik bilgiler içeren bu kılavuzun hazırlanmasını gündeme getirmiştir. Bu kılavuzun amacı klinisyenlerin elinin altında hızlıca bilgi edinip kolayca uygulayacakları öntem ve tekniklerin bulunmasıdır. Bu nedenle intihar davranışının tüm yönleriyle ele alınması değil, en acil ve en temel bilgilere yer verilmesi hedeflenmiştir.
Bu kılavuz, intihar davranışı ile karşılaşan bir hekimin gereksinim duyduğu değerlendirme, müdahale ve tedavi süreçleri, belgelendirmeye ilişkin pratik temel bilgileri algoritmalar, ipuçları, tablolar ve listeler ile sunan kısa ve kolay okunan bir kitaptır. Zorlu bir vaka ile karşılaşan hekimin ilk planda ne yapması ve nasıl davranması gerektiğini öğrenebileceği dinamik bir başvuru kaynağıdır.
Kılavuzun içeriğinde intihar ile ilişkili temel tanımlamalara ve temel epidemiyolojik verilere, intihar riski olan hastaya genel yaklaşım ilkelerine, intihar riskinin nasıl değerlendirileceğine, intihar davranışına müdahale tekniklerine, intihar davranışı ya da riski olan hastada belgelendirmenin nasıl yapılması gerektiğine ve konunun adli yönlerine yer verilmiştir.
1. İntihar Davranışı Olan Hastaya Yaklaşım İlkeleri Deniz DENİZ ÖZTURAN
2. İntihar Davranışının Tanımı ve Kısa Epidemiyolojisi Bedriye ÖNCÜ
3. İntihar Riskinin Değerlendirilmesi Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN, Mehmet ESKİN
4. Acil Serviste İntihar Riski Olan Hastaya İlk MüdahaleHalise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN, Burçin ÇOLAK, İpek SÖNMEZ
5. İntihar Riski Olan Yatan Hastaya MüdahaleGülin ÖZDAMAR ÜNAL, Gözde BACIK YAMAN
6. Kronik İntihar Riskine Müdahale Aytül KARABEKİROĞLU
7. Hastane Dışı Ortamlarda İntihar Riski/Tehdidi Olan Hastaya YaklaşımAybeniz CİVAN KAHVE, Yunus HACI MUSALAR
8. İntihar Riski Yüksek Olan Hastada Kısa Acil Müdahaleler ve Psikoterapi YaklaşımlarıSedat BATMAZ
9. İntihar Davranışının Adli Yönleri ve BelgelendirilmesiYasin Hasan BALCIOĞLU, Fatih ÖNCÜ
ISBN | 9786057324085 |
Basım Yılı | 2023 |
Basım Sayısı | 1 |
Sayfa Sayısı | 98 |
Kitap Dili | Türkçe |
Yazar(lar) | Gülin ÖZDAMAR ÜNAL |