Sizlere daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

Tıp Tarihi ve Tıp Etiği

İcazetli Hekim, Diplomalı Doktor Daha büyük görüntüle

İcazetli Hekim, Diplomalı Doktor

9786259437675

TK Yayınevi

250,00 TL

200,00 TL

-20%


KDV Hariç: 200,00 TL

Hekim kelimesinin aynı zamanda “bilge” demek olduğunu biliyor muydunuz? Bugün kullandığımız “doktor” kelimesi nereden geliyor? Tıp fakültesi mezunlarına verilen “icâzetnâme” neden “diploma” oldu?
 
Araştırmacı koleksiyoner Enver Beşinci, bir koleksiyonda karşısına çıkan ipucunu takip ederek geçmişte tıp alanında çalışacak kişilere verilen belgeye neden “icâzetnâme” denildiğinin izlerini sürüyor ve geleneksel tıp anlayışımızın insana verdiği yüksek değerin kaynaklarına ulaşıyor. Elinizdeki bu kitap vesilesiyle; icâzet-diploma karşıtlığı üzerinden, geleneksel olanı reddeden modernlik anlayışının tıp alanında ülkemize ve insanlığa getirdiği zararlar tartışmaya açılıyor.
 
Batı kaynaklı modernizmin, geleneği saf dışı bırakma hastalığı, tıp konusunda da büyük bir yıkım meydana getirmiş, insan yüzlü kadim tıp anlayışından âlet/makine ağırlıklı tıp anlayışına geçilmiştir. Dolayısıyla daha önce insanı esas alan anlayış, şimdi makineyi önceleyen, âletleri insanlara tercih eden bir anlayışa dönüşmüştür.

Hekim sadece tıp konusunda malumat sahibi olan kişi değil, her türlü insanî bilgiyle mücehhez bir kimsedir. Sadece laboratuvarlarda oluşturulmuş ilâçlarla tedavi yolu izlemez, insanla konuşur, onu aynı zamanda ruhen/mânevî anlamda da tedavi eder. Hastasını sadece gelişmiş makineler ve yapay ilâçlar yoluyla tedavi eden modern tıbbın öznesi ise “doktor”dur.

ISBN9786259437675
Basım Yılı2024
Basım Sayısı1
Sayfa Sayısı152
Kitap DiliTürkçe
Yazar(lar)Enver Beşinci

Yorum Yaz

İcazetli Hekim, Diplomalı Doktor

İcazetli Hekim, Diplomalı Doktor

Yorum Yaz