Sipariş listesinde ürün yok
9786253750077
250,00 TL
200,00 TL
-20%
Günümüz dünyası, tarım/güvenli ve besleyici gıdalar, çevre, toplum ve artan dünya nüfusu ve iklim değişikliği altındaki kaynakların yetersizliği ile ilgili sorunlarla karşı karşıyadır. Bu dört konu birbiriyle yakından ilişkili olduğundan, ortak bir kavram ve yönteme dayalı olarak eşzamanlı olarak çözülmelidirler. Başka bir deyişle, refah koşullarını azaltmadan ve çevreyi kirletici emisyonları azaltmak ve sosyal refahı ve yaşam kalitesini iyileştirmek için yüksek kaliteli gıdaları verimli bir şekilde üretmek için bir girişim ve yöntemler belirlenmelidir. Tarım veya gıda ile ilgili konular, kentsel nüfus arttıkça yaşlanmaya bağlı olarak tarımsal üreticilerin sayılarının azalması) ve şehirleşme ve çölleşme nedeniyle tarımsal üretim alanının azalması, toprak yüzeyinde tuz birikimi ve toksik maddelerle toprak kirlenmesini kapsamaktadır.
Küresel nüfusun, 2050 yılına kadar % 70’i kentsel alanlarda yaşayacak olan, 9.3 milyar kişiye yükseleceği tahmin edilmektedir. Kentsel nüfus 2050 yılında, 2009 yılındaki nüfusdan yaklaşık % 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyacaktır. Çevre veya ekosistem ile ilgili sorunlar arasında biyolojik çeşitlilik ve yeşil alandaki azalma ve çevre kirliliği ve anormal iklim koşullarında (küresel ısınma nedeniyle şiddetli yağmur/sel, kuraklık, kuvvetli rüzgar vb.) bir artış bulunmaktadır. Bu sorunlar, genellikle ekosistemleri daha az istikrarlı hale getirir. Su, fosil yakıtlar ve fitoma (bitki biyokütlesi) dahil olmak üzere, kaynak yetersizliği giderek daha önemli bir sorun haline gelmektedir. Temel gıda üretimi için, geniş alanlar zaten yetersiz sulama suyu ve kuraklık ve/veya dengesiz yağışla karşı karşıya kalırken, daha iyi bir yaşam kalitesi arzusu ile birlikte artan kentleşme nedeniyle, suya olan talep artmaya devam edecektir.
On sekiz bölümden oluşan bu kitapta; kontrollü ortamlarda üretim, kent tarımı, dikey tarım, bitki fabrikaları, hidroponik üretim, akıllı gıdalar ve gıda güvenliğine ilişkin bilgiler derlenmiştir. Kontrollü ortamlarda üretim teknolojilerinin seçimi ve kullanımına ilişkin temel özellikler incelenmiştir.
ISBN | 9786253750077 |
Basım Yılı | 2024 |
Basım Sayısı | 1 |
Sayfa Sayısı | 190 |
Kitap Dili | Türkçe |
Yazar(lar) | Hasan Hüseyin ÖZTÜRK |
BISAC | TEC003080 |
DOI | 10.37609/akya.3239 |